torsdag 1 september 2016

Vinprovning Jaboulet 1 september 2016

Jaboulet provning på Vineum som är Paul Jaboulet Ainé:s typ showroom Tain ľHermitage.

Jaboulet som sedan 2006 ägs av en bourdeaux-isk familj. Vi var väntade och vägleddes genom provningen av en trevlig och glad kvinna. 
2013 Dom de Grand Armandiers. Från egna odlingar i Condrieu var det vin som fastnade hos mig. Ett vin med ren medelstor fruktig doft av gula äpplen och viss mineralitet. Torr medelfylligt fruktigt med frisk syra gula äpplen och fet mineralitet. Hälften av det här vinet lagras 9 månader på fat och resten på betongtank och kommer från en liten plätt på  typ 2 ha med 70-åriga stockar. Det här året producerades 18 hl/ha !!! Lite ovanligt att malolaktiska jäsningen stoppades vilket konstigt nog inte är vanligt i Condrieu.  Läs här om Jaboulet-provningen.  ++
2013 Chavalier de Sterimberg från egna odlingar i Hermitage. Ett vin med ren medelstor fruktig doft av grillad citron och honung. Torr fylligt fruktigt med frisk syra ganska fatig med grillad citron och bränd karaktär med lång fet mineralisk eftersmak. 80% Marsanne 20% Rousanne. Lagras 9 månader på fat från en liten plätt 'Le Murets' vid bergets fot precis vid Tain. +(+). 
2012 La Petit Chapelle. Från egna odlingar i Hermitage. Ett vin med ren medelstor fruktig fatig doft med mörka bär, mineral och våt sten. Torr medelfylligt medelsträv fruktigt fatig kryddig med lakritz, vitpeppar och syrliga körsbär med lång bra syra. Vinet kommer från flera plotter på berget som jäses separat och lagras 9 månader för att sedan blandas och lagras typ 4 månader till. +(+)
2007 La Chapelle. Från egna odlingar i Hermitage. Ett vin med ren medelstor fruktig fatig doft med mörka bär som svartvinbär körsbär och lakritz. Torr medelfyllig+, medelsträv+, medelsyra+, fruktigt fatig kryddig med lakritz, vitpeppar och körsbär. Ett intensivt tätt kompakt vin med massor av frukt. Lång fatig. Vinet kommer från flera plotter på berget som jäses separat och lagras 9 månader för att sedan blandas och lagras typ 6 månader till. 
+(++)
2006 La Chapelle. Från egna odlingar i Hermitage. Ett vin med ren medelstor fruktig mycket fatig doft med mörka som körsbär, vanilj och markerad mognadston. Torr medelfyllig, medelsträv, medelsyra+ , fruktigt, fatig med vanilj och mogna körsbär. Lång fatig eftersmak Ett kraftigt vin med bra syra och markerad mognad. Vinet kommer från flera plotter på berget som jäses separat och lagras 9 månader för att sedan blandas och lagras typ 6 månader till. =+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar