tisdag 28 juni 2016

Vinprovning hos Olivier Leflaive 28 juni 2016


Bastien Gautheron mötte upp och vi fick en mycket bra och utbildande vandring genom historia och vinfabrik som avslutades med en provning i källaren där 2015 års premier cru och grand cru lagrades i fat. Exempelvis låg där det enda fat av Le Montrachet som Leflaive producerade detta år. Leflaives filosofi med sina viner generellt är att få så terroirdrvna viner som möjligt vilket innebär bl.a. tidigare skörd och sparsamt med nya fat. Man vill undvika alltför mogen frukt då vinet då får en druvkaraktär istället för karaktär från jorden, ursprunget. När Bastien slank iväg för att hämta vinerna dök plötsligt Monsieur Olivier himself upp och ställde närgångna frågor om oss och våran vinbuisness. :) Vi fick prova 5 st vita viner. Leflaive gör 85(!) olika sorters viner varav 85 % är vita från Mâconnais i söder till Chablis i norr. De äger egen vinmark men köper oxå druvor från andra. Enligt Bastien så har de full kontroll på kvaliteten även för dessa druvor.
2014 Leflaive Bourgogne Les Setilles En generisk bourgogne där druvorna kommer ifrån Cote de Beaune. Fruktig lite fatig med bra syra. Succes vin i Sverige. 50000 cases producerades.
2013 Leflaive Rully Rabourcé Premier Cru 2013 Ett vin från två vingårdar i kommunen Rully i Côte Challonaise. Bra frukt och ett riktigt trevligt vin med bra syra.
2013 Leflaive Puligny-Montrachet Fruktigt fatigt med bra syra och en friskhet som först vid provningen var bra men sedan till lunchen var friskheten och syran påtagligt nedåtgående?
2013 Leflaive Meursault Poruzots Premier Cru Vill man dricka typiska bourgogner ska man välja 2013 eller 2011 pga den svala årgången. Det var en typisk Meursault, dvs fruktig, friskt med mycket fat och frisk syra.
2011 Leflaive Meursault Poruzots Premier Cru Samma som ovan men vi föredrar 2013 med lite friskare syra och frukt pga ålder.
Som sagt, en jättebra, informativ provning (å så fick som som seden bjuder en flaska med oss! :) )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar