När vi gick inbjudan till vinmiddag med E.Guigal tvekade vi inte en sekund. En av våra absoluta vinfavoriter alla kategorier återfinns i deras sortiment nämligen Côte Rôtie Brune et Blonde. Vi har besökt vineriet i Ampuis som var en upplevelse i sig att se denna gigantiska maskin producera viner på löpande band från hela Rhônedalen. Och det var verķligen en imponerande syn att se den helautomatiska buteljeringen, etiketteringen och paketering. Själva vinifieringen av de olika produkterna från enkla viner till världsviner skiljer ju förstås. Det mesta produceras i vinanläggningen i Ampuis av både egenägda och inköpta druvor vilket återspeglas på etiketten. Så det var med förväntan och spänning vi satte oss till bords. Vinprovningen - eller ska vi säga vinmiddagen - leddes av Philippe Guigal, barnbarn till grundaren av Guigal, Etienne Guigal. Till apertif serverades 2015 Côtes du Rhône Blanc med hela 60-65% Viognier och resten Roussanne och Marsanne. Ett vin med låg syra och påtagligt fet märkt av den stora andelen Viognier. Vinet skulle visa sig gå mycket bra ihop med dovhjortbuljongen som serverades lite senare. =(-). 109 kr.
Den första rätt som serverades var en buljong gjord på dovhjorten som serverades till huvudrätt och till det serverades 2012 Côtes du Rhône Rouge som Philippe kallade 'Classic southern Rhône wine made by northern people'. Vinet består av 55% Syrah och resten Grenache och lite Mourverde. Vinet hade en medelstor, fruktig och lite kryddig doft och smaken spelade i mellanregistret vad gäller fyllighet, strävhet och syra och var fruktig, fatig, kryddig och vegetativ med inslag av mörka körsbär och lakritz. Ett vin med lite torr frukt och vegetativ karaktär.=. 109 kr. Det andra vinet som serverades till buljongen var 2013 Crozes-Hermitage som var medelfyllig och fruktig med karaktär av blåbär. Smaken var medelfyllig och drygt medelsträvt med rätt hög syra vidare var smaken fruktig, vegetativ och fatig med blyertz och lakritz. Ett stramt vegetativt vin med bra syra men som saknade tillräckligt med frukt.=. 175 kr. Båda vinerna var bra men inte perfekta då en viss bitterhet blottades tillsammans med maten. Däremot var det vita vinet alldeles perfekt till buljongen!
Nästa rätt som serverades var en tartar på innanlåret av dovhjorten och till det 2012 Côte Rôtie Brune et Blonde som är ett vin där druvorna kommer med ungefär lika stora delar från de två vingårdarna Brune och Blonde, döpta efter två döttrar med mörkt och ljust hår, där Blonde står för elegans och finess pga jordmånen som där består mestadels av skiffer och kalksten medans Brune är den som bidrar med kraft och djup och där jorden är mer lera och magnesium.
Vinet består till största del av Syrah men också 3-4% Viognier, har uppfostrats 36 månader på 50% nya fat och hade en medelstor+, fruktig, fatig, örtig och kryddig doft med körsbär, choklad, lavendel och vanilj. Smaken var torr, medelfyllig+ med mjuk strävhet och bra syra. Vidare var smaken fruktig och fatig med choklad, vanilj, körsbär och mineral. Ett underbart fylligt, elegant kraftigt vin med en integrerad strävhet och härliga toner av något bränt samt fin sötfrukt. ++. 399 kr. Det andra vin som serverades till tartaren var 1995 Côte Rôtie Brune et Blonde som hade en medelstor, fruktig, fatig doft med mogna toner av ceder och stall. Smaken var medelfyllig+ med fin strävhet och syra. Vinet var vidare fruktigt, fatigt med ceder, trä och stall. Ett fylligt, mjukt, elegant vin men ändå rätt strävt och lite trött frukt. =. Från Guigal egen källare.
Till huvudrätt serverades dovhjortsfilé och till det 2012 Côte Rôtie La Mouline som är ett av de världskända LaLaLa-vinerna som Guigal producerar, de andra två är La Turque och La Landonne där den sistnämnda är på 2 ha och de andra 1 ha vardera. Under 90-talet producerade Guigal fler viner som fick 100 poäng av Parker än vad alla producenter i Bordeaux lyckades med. La Mouline innehåller 11% Viognier förutom Syrah från i snitt 90 åriga stockar i vingården Côte Blonde där de äldsta är från 1893. Vinet
hade en stor, fruktig, kryddig, örtig och fatig doft med lakritz, lavendel, choklad och vanilj. Smaken var torr, medelfyllig mjukt sträv med bra syra samt fruktig, fatig med lakritz och mineral och lång eftersmak med bränd strävhet. Ett underbart, fylligt, elegant vin med mysig brändhet, choklad och lakritz.++. 2795 kr. Det andra vinet till huvudrätten var 1999 Côte Rôtie La Mouline från Guigals egen källare och från debutåret för Philippe som ansvarig vinmakare på Guigal och tillika det vin som de hade på sitt bröloppet. Vinet hade en medelstor, fruktig, utvecklad doft med lite körsbär. Smaken var fruktig, fatig och saftig...elegant ? =. Förlåt men jag blev grymt besviken på detta vin. Om det förra vinet var enastående var detta trist. Vi ställer oss åter frågan varför man skall vänta med att dricka bra viner.
Till dessert och avslut på kvällen blev det lite ost och en 2011 Hermitage Rouge med 100% Syrah och är hämtade från flera olika lägen i Hermitage. Vinet hade medelstor+, fruktig, fatig doft med burksparris och blyertz. Smaken var medelfyllig+, med lagom strävhet och syra, den var kryddig med lakritz, mineral och brända fat med lång kryddig men elegant eftersmak. Innales en mycket bra provning med 2012 Côte Rôtie La Mouline och 2012 Côte Rôtie Brune et Blonde som klara favoriter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar