lördag 12 november 2016

Vinprovning på SB 8 november 2016

'Bordeaux Grand Cru' 
Provningen bestod av 9 st viner utspridda runt hela Bordeaux. Den här gången var det en mer avstressad provning där deltagarna först fick gå igenom vinerna lite snabbt varefter provningsledaren ledsagade oss genom provningen med entusiasm och kunnande. Vi fick mot slutet av provningen rangordna de tre bästa vinerna vilket jag tycker är bra att man gör sent i provningen då vinerna hunnit lite längre i glaset. Lite mer rättvist mot vinerna men ställer högre krav på deltagarnas påverkan av pris och producent, medvetet eller inte. Vetenskapliga undersökningar har gjorts ifråga om vår påverkan av priset vid vinprovning, vilket visade sig att det inte bara är ett medvetet val utan hjärnans belöningssystem förmedlar verkligen 'det här är gott' när priset är högre.
2013 Château de Fieuzal Blanc Cru Classé återfinns i den lilla byn Leognan i appellationen Pessac-Léognans södra delar. Vinet är gjort på 65% Sauvignon Blanc och 35% Semillion. Alkoholhalten är 13,5% och lagras på fat varav hälften är nya. Vinet hade, till en början, knuten doft men som efterhand upplevdes som fruktig, fatig och lite vegetativ med citrus, vanilj och tomatplanta. Smaken var torr, medelfyllig till lätt med tydlig syra, vidare hade vinet en fatig, fruktig smak med citrus, vanilj och smör. 448 kr.
2010 Château Pape Clement Blanc som huserar norrut i byn Pessac i samma appellation som ovanstående. Ofta anses den här byn, som nästan ligger inne i staden Bordeaux, göra lite elegantare, 'tjusigare' viner. Vinet blandas av 51% Sauvignon Blanc, 37% Semillion, 9% Sauvignon Gris och resten Muscadell. Vinet har en alkoholhalt på hela 15,5% och mognat på 100% nya ekfat. Tidigt 90-tal skedde nåt som kan liknas vid en revolution i Bordeaux då vinifieringen blev bättre och modernare med ex selektering av druvor och kvistar, även i vingården förbättrades selekteringen av druvor, samtidigt ökade alkoholhalten inte minst av påverkan från en viss advokat från USA och 100-poängskalan. Det här bombastiskt eleganta vin hade en stor kryddig, fatig doft med vanilj, smörkola och rostade mandlar. Smaken var torr fyllig med tydlig syra, fruktig, fatig, örtkryddig med citrus, vanilj, rostade mandlar och rostade fat. Ett underbart gott karaktärsfuĺlt, kraftigt elegant vin med fin citruston och rostade fat. Kvällens bästa vin!! 1346 kr.
2000 Château Giscours 3:e Cru från södra delarna av appelationen Margaux. Den här 100 ha stora egendomen är planterat med 55% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot och 5% Cabernet Franc. 13% alkohol och uppfostrats med 55% nya franska fat. Trots skandal 1995 med andravinet, som köpte druvor utifrån Bordeaux och blandade i musten och ändå sålde vinet under Margaux, har slottet fortfarande ett mycket gott rykte. Vinet hade en stor, fruktig, fatig utvecklad doft med inslag av svarta vinbär, lagerblad, ceder, tobak och kaffe. Smaken var torr, fyllig, mjukt sträv med balanserad syra vidare var vinet fruktigt, fatigt moget med ceder och kaffe. Ett fylligt vin med bra syra, rätt just mognadskaraktär och lång fatig eftersmak. 1300 kr.
2008 Château Saint Pierre 4:e Cru från Saint-Julien. Den här 17 ha stora egendomen är planterad med 83% Cabernet Sauvignon, 17% Merlot och lagrats i 60% nya fat. Vinet hade en medelstor fruktig, fatig doft med ceder, tobak, läder och jordkällare. Smaken var torr, rejält sträv med bra syra. Den var fatig, fruktig med ceder, tobak, choklad, kaffe och fin mineralitet. 499 kr.
2013 Château Pichon-Longueville Comtesse de Lalande 2:a Cru från Pauillac och 100% (!!?) Cabernet Sauvignon och med en drygt medelstor, fruktig, kryddig, lite fatig doft med blåbär, hallon och röda vinbär. Smaken var torr, medelfyllig, rejält sträv med hög syra. Den var fruktig inte så fatig och inslag av blåbär. Ett stramt, strävt rätt elegant vin med hög syra. 899 kr.
1996 Château Calon-Segur 3:e Cru från Saint-Estèphe med 60% Cabernet Sauvignon och 40% Merlot, som för några år tillbaka renoverat upp vineriet och tillverkningen till toppmodernt. Vinet från detta svåra år hade en en medelstor, fatig fruktig, örtig doft som för tankarna till jordkällare och torkad frukt. Smaken var torr, medelfyllig och bra syra. Fruktig, fatig, pepprig, vegetativt stjälkig med inslag av gödsel och stall. 1398 kr. 
2006 Château Cheval Blanc Premier Grand Cru Classé A från Saint-Emilion med 55% Merlot och 45% Cabernet Franc. Det här klassiska vinet hade en knuten, lite kemisk doft med mognadstoner med plommon, nougat, choklad och kaffe och smaken var medelfyllig rejält strävt mjuk med bra syra. Fruktigt, fatigt med ceder, tobak, läder. Ett stramt, strävt, drygt medelfylligt vin med mognadstoner. 3215 kr.
2011 Château Trotanoy från en vingård planterad med 97% Merlot och 3% Cabernet Franc i Pomerol. Vinet hade en knuten, fruktig, lite blomig doft och smaken uppvisade ett medelfylligt, mjukt strävt vin med drygt medelhög syra. Vidare var smaken fruktig, fatig och kryddig med ceder och mörka bär. Ett kompakt, kraftigt, stramt men ändå elegant vin med mognadstoner och en vegetativ finish. 1099 kr.
2007 Château Haut-Bailly Cru Classé från Pessac-Leognan och med 70% Cabernet Sauvignon, 26% Merlot och 4% Cabernet Franc. Vinet hade en stor, fruktig, fatig doft med inslag av ceder, blyertz, mineral och mogna körsbär. Smaken var medelfyllig, strävt mjuk med bra syra och uppvisade vidare frukt, fat, kryddighet med ceder, lakritz, blyertz, körsbär och mint. Ett kraftigt, fylligt, mjuksträvt vin med elegans och underbar frukt. Kvällens bästa röda vin. 660 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar