tisdag 25 oktober 2016

Vinprovning SB 25 oktober 2016

'Pinot Noir prestige' på systembolaget.
Provningen bestod av 10 st viner utspridda runt världen. Vi hade 25 minuter på oss att snabbt prova igenom dessa och rangordna de tre bästa vilket är i stort sett omöjligt då tiden är alldeles på tok för knapp, näsan är utslagen, koncentrationen och uppmärksamheten avtrubbad när man kommer mot de sista. Ett annat misstag som gjordes var att alla viner hälldes upp samtidigt som är väldigt orättvist mot de viner som skall luftas länge. Här var det två Bourgogner som efter någon timme var klart bäst. Här nedan följer recentioner av vinerna efter 25 minuter.
2011 Rippon Mature Vine Pinot Noir från Rippon Vineyard & Winery Nya Zeeland i världens kanske sydligaste vindistrikt nämligen Central Otago (Patagonien i Argentina kanske vill vara med och slåss om den titeln). Producenten skryter med att vinstockarna här är pre phyloxera dvs druvorna är inte ympade på amerikanska stockar utan är vinstockar från området. Det här vinet har en medelstor fruktig, kryddig doft med hallon och smaken är strävt fruktig med hög syra och touch av rödavinbär.
2013 By Farr Sangréal för många en av de bästa producenterna i Australien. Vinet hade en stor fruktig, kryddig, varm doft med hallon, jordgubb och toner av läder. Smaken var i mittregistret av fyllighet, strävhet och syra med fatig, fruktig och kryddig karaktär med lite lakritz, vitpeppar och härlig mineralitet. Våran 2:a efter 25 minuter men kommer att dala under kvällen.
2010 Weingut Knipser Lammersheimer Spätburgunder Réserve som är en av de bästa Pinot Noir producenterna i Tyskland och området Palz. Vinet ligger två år på fat, de flesta nya. Vinet hade en medelfyllig fatig, fruktig och kryddig doft med jordighet och mysigt läder och smaken var fatig, fruktig och kryddig med sköna hallon och läder. Ett underbart gott kryddigt piggt vin med substans. Våran 1:a så här långt men som åxo kommer att få se sig slagen om nån timme då syret och värmen här sållat agnarna från vetet.
2004 Louis Jadot Beaune Premier Cru Clos des Ursules med sin nebbiolo-aktiga mogna karaktär som vid första närmandet verkade nästan defekt. Vinet hade efter att den första dunsten hade skingrats en lite konservaktig, dammig doft med knapp frukt av hallon. Smaken medelfyllig med medelsyra och känsla av lingon och röda vinbär. Ett lite trött vin...
2013 Louis Jadot Beaune Premier Cru Clos des Ursules som, med sin unga, fruktiga, peppriga doft av hallon och vanilj och därtill strama smak med hög syra och känsla av lite sträva röda vinbär, inte alls gick hem hos undertecknade. Den här stilen med stram, snipig och syrlig karaktär som vi ofta hittar hos Bourgogner och som gillas av experter och skribenter förstår vi oss inte på.
2013 Résonance Vineyard Pinot Noir som i samarbete/ägs av Louis Jadot och kommer från Willamette Valey i Oregon. Vinet hade en knuten fruktig, fatig doft av mint, blåbär och ceder. Smaken medel på alla cylindrar och fruktigt stramt med hallon och läder.
2013 Antica Terra Antikythera Pinot Noir som också är ett vin från Willamette Valey i Oregon med drygt medelfyllig, fruktig, kryddig, fatig doft med ceder. Smaken medelfyligt fruktig med nyanser av läder och mineral. Våran trea.
2013 Alban Vineyards North Pinot Noir från Edna Valley, Central Coast i Kalfornien som uppvisade en medelfyllig, fruktig, syltig doft av svart vinbär. Smaken var dito.
2011 Robert Groffier Pére et fils Bonnes Mares Grand Cru. Den här Grand Crun ligger i två byar nämligen Chambolle-Musigny och Morey-Saint-Denis där just det här vinet är från den förstnämnda byn. Vinet hade behövts luftas några timmar till men uppvisade på slutet av provningen en medelfyllig, fruktig, jordig doft med läder, sten och nya fat. Smaken var medelfyllig med bra syra och fruktig, fatig med mycket röda bär och ett djup som ändå skvallrar om kvalitet. En klar tvåa under bättre provnings betingelser.
2011 Mommessin Clos de Tart Grand Cru från Morey-Saint-Denis. Vinet uppvisade efter alltför kort tid i luft ändå på slutet av provningen en medelfyllig, fruktig, fatig, kryddig och karaktärsfull doft lätt moppebensin och stråk av vanilj. Smaken var sträv med markerad syra och fruktig, vegetativ med inslag av kokta grönsaker och bensin. Ett stramt, karaktärsfullt vin med stor potential. Klar etta för oss.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar