måndag 10 oktober 2016

Vinprovning på SB 10 oktober 2016

'Giganternas vita' 
....som återkommer varje år, frågan är om det verkligen var giganter som provades?
Provningen bestod av 6 st viner varav merparten var från Frankrike, ett vin från Australien och ett från USA. Systembolaget med Nadja i spetsen valde att kalla provningen 'vita BRA viner' vilket det verkligen var, men giganter...hm. Jaja Nadja leddes oss genom provningen med sedvanlig humor och kunnande, piggt assisterad av den timide sommelier Karin som sköt in kommentarer och väl valda instick som verkligen visade prov på hennes kunnande och erfarenhet som kökschef och dryckesansvarig på soppköket i vasastan strax norr om centralen i stockholm...tack Karin !
2014 Penfolds Reserve Bin 14A Chardonnay från Adelaide Hills i South Australia med 100% Chardonnay som mognat 8-9 månader på fransk ek av blandad ålder och genomgått 100% malolaktisk jäsning. Vinet hade medelstor fatig, kryddig doft med inslag av gummi. Smaken var torr, medelfyllig med hög syra. Fruktig, fatig och kryddigt med inslag av gummi och fet mineral. 699 kr.
2014 Chablis Grand Cru Bougros Côte Bouguerots från William Fevre. Denna Grand Cru har som de andra 6 Grand Cru:erna i Chablis primärt en jordmån, kallat för Kimmeridge, bestående av kalksten (limestone) och lera samt fossilerade ostronskal. Det finns idag 7 st officiella Grand Cru climats som alla ligger i sydvästläge ner mot byn Chablis. Dessa är: Bougros, Les Preuses, Vaudésir, Grenouilles, Valmur, Les Clos och Blanchot. Sen finns det en vingård, La Moutonne mellan Les Preuses och Vaudésir som inofficiellt betecknas som GC. Bougros som är lokaliserad i nordvästra hörnet i Grand Cru vingården har det brantaste läget av alla Grand Crus och är 15 ha stor och där kalkigheten i jorden är rikare vilket binder vatten mer effektiv och bidrar till vinets 'jordighet'. Längst ned i denna lott ligger det brantaste läget nämligen sub-climat Cru Bouguerots. Detta vin hade en medelstor doft med fruktighet och fatighet i form av citrus, mineral och vanilj. Smaken var torr medelfyllig med hög syra och fruktig, kryddig med citrus och fet mineral. 629 kr.
2013 Chevalier-Montrachet La Cabotte Grand Cru från firman Bouchard Pére & Fils. Vingården ligger högt upp, ovanför Montrachet i byn Puligny-Montrachet och är den högst (typ 300 m) belägna av de fem Grand Cru:erna i 'Montrachet' vingårdarrna där. De andra 4 i Pyligny-Montrachet äro Bienvenues-Batard-Montrachet, Le Montrachet, Batard-Montrachet, och Criots-Batard-Montrachet varav de tre sista delas med byn Chassagne-Montrachet. På grund av sitt läge är Chevalier-Montrachet ofta elegant och förfinad i stilen på grund av stenigare, tunnare och mindre bördig jord än lägen lägre ned. Bouchard Peré & Fils grundades 1731 av Michel Bouchard och idag ägs firman av champagnehuset Henriot. Sedan i början av 1800-talet huserar man i Château de Braune i hjärtat av Beaune. Idag äger man 130 ha mark av vilka 12 är GC och 74 PC i 450 olika vingårdar fördelat 50 appellationer. Det här vinet har en medelstor, frukti, fatig doft av gula äpplen och vanilj. Smaken medelfyllig med medelstor syra, fruktigt, kryddigt och fatigt med gula äpplen, vanilj och nejlika. 3449 kr.
2012 Châteauneuf-du-Pape Blanc Magis från firman Rotem & Mounir Saoums i Orange. Vinet är Grenache Blanc dominerat med 75% där resten är Bourboulenc, Clariette och Rousanne. CNDP som jag förkortar namnet betyder typ 'påvens nya slott' som kommer av påvarnas vistelse här under den andra delan av 'påvarnas babyloniska fångenskap'. Ungefär 5% av den totala produktionen utgörs av vitt vin, resten är rött och rosé är inte tillåtet. Antalet tillåtna druvor är 13 eller 18 beroende på hur man räknar och alla druvsorter är tillåtna i både rött och vitt vin. Det här vinet har en medelstor, fatig, kryddig doft  med honung och nötter. Smaken var medelfyllig, med bra syra, fat, kryddig och mineralisk med honung och mineral. 775 kr.
2014 Puligny-Montrachet Premier Cru Les Referts av Domaine Marc Morey. Egendomen grundades efter första världskriget av Fernand Morey och än idag bor familjen i huset och nu är det ingifte Bernard Mollard som driver gården tillsammans med dottern Sabine som för traditionen vidare med eleganta viner med finess, dessutom har skördeuttaget minskat de senaste åren vilket gör vinerna rikare och mer koncentrerade. Les Referts ligger i utkanten av Puligny-Montrachet på gränsen till Meursault där vi ett flertal gånger intagit lunch under våra cykelpass. Man har byn snett ned till höger, Les Combette och Les Referts rakt ned med Champ-Canet ovanför. Vinets doft är drygt medelstor, fruktig och fatig med exotisk frukt, citrus och vanilj. Smaken är torr, medelfyllig med bra syra, fruktig, fatig och lite kryddig med citrus och vanilj. Ett sirligt, elegant vin med underbara toner av exotisk frukt blandat med citrus, vanilj och lite mineral i perfekt balans. Kväĺlens bästa!! 595 kr.
2013 La Source Chardonnay av Evening Land Vineyards från Willamette Valley, Oregon, USA.
Vinet är lagrat 11 månader på franska fat varav 25% är nya för att sedan lagras ytterligare 5 månader på ståltank tillsammans med skalen innan buteljering. La Source planterades 1984 med gamla Dijonkloner i järnrik vulkanisk jord. Vinet hade en medelstor fruktig och fatig doft med citrus och vanilj. Smaken var torr medelfyllig och medelsyra, fruktig och fatig med rostade fat, grillad citron och ett beskt slut. Ett rätt 'grovt' vin med rostade toner. 599 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar