lördag 1 oktober 2016

Vinprovning Massolino 1 oktober 2016

 
MASSOLINO Serralunga
Med en lång och anrik historia som startade i Serralunga d’Alba 1896 har familjen Massolino skapat viner från Piemonte av högsta klass. Det finns inget i arbetet från vingården till den slutliga flaskan som inte hanteras minutiöst av familjen. Idag är Massolino kända som en av topproducenterna i Piemonte. Efter en presentation av företaget och en rundvandring i vineriet av en genomtrevlig och välklädd kille satt vi oss ned för att prova deras viner.
2014 Langhe Chardonnay medelstor blommig, fatig, lite rökig doft med citrus och smaken var torr, fatig med mineral och citrus. Ett friskt fatigt vin med mineralisk ton.
2015 Dolcetto ďAlba med medelstor fruktig doft med inslag av blåbär och en smak som präglades av dess ungdom med vassa tanniner och tydlig syra.
2015 Barbera ďAlba med en medelstor fruktig doft av körsbär och en smak av röda/mörka bär som björnbär och röda körsbär.
2014 Langhe Nebbiolo ett vin som lagrats 2 år varav 12 månader på fat och som uppvisar en fatig, fruktig doft av mörka bär och där smaken är medelfyllig och där strävhet och syra ligger lagom lågt.
2012 Barolo ett medelfylligt elegant vin med måttlig strävhet och syra.
2012 Barolo Parafada där vingården består av stockar 65-75 år gamla i en brant sydsluttning precis utanför byn Serralunga typ 200 meter från vineriet. Vinet var stramt, kraftigt, fylligt, fruktigt med en jordighet och fet mineralisk ton.
2012 Barolo Parussi där vingården ligger högst upp på en 'kulle' med mycket sand och lera. Vinet var stramare än Parafada och uppvisade en sträv, fruktig elegans med stenig mineralitet. Dessa båda viner genomgår exakt samma vinifiering men får olika uttryck genom sin terroir. Kul! 😊
2010 Vigna Rionda 😉 som var vår favorit i sällskapet och som visade upp en nyanserad fruktig, fatig, örtig doft av  bl.a. lavendel, mörka körsbär och lakritz. Smaken var fyllig, fruktig, fatig och örtig med lagom strävhet och syra med inslag av lavendel och mörka bär.
2015 Moscato ďAlba Serralunga som en liten avskedsgest.

Vinerna från Massolino uppvisar bra kvalitet men vad som genomsyrar vinerna här och egentligen hela regionens vinstil är strävheten, den alltid närvarande relativt höga syran och brist på mogen frukt. 

...jättenöjda med bemötandet och genomförandet av besöket och med en söt smak av Muscato i munnen besteg vi bikesen och anträdde resan hem till Barolo.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar