lördag 28 januari 2017

Johan Lidby på Wijnjas ostkällare 27 januari

Tema: Chardonnaydruvan världen runt
När vi kom till Wijnjas Ostkällare strax före fem, kom vi i tron att minglet började klockan fyra. Det visade sig att Johan Lidby och Wijnjas samarbetar om en AW, där ett glas dryck serveras tillsammans med en tallrik med olika, till drycken passande ostar. Vi hade ju redan haft vår AW, i form av champagne och skaldjur på Fiskeläget i Hötorgshallen (läs mer här), men i väntan på att provningen skulle börja, tog Charlotte ett glas 2014 Saint Aubin och Stefan en öl, Hallon Sour från Stockholm Brewing.
Klockan sex startade så "minglet" i form av ett glas Champagne Delamotte och en charktallrik bestående av rökt skinka och fänkålsalami, snittar med en Brillat Savarin-liknande ost och kalixlöjrom
Vi satte oss till bords och serverades ytterligare en osttallrik med fyra ostar som skulle passa de fyra glasen Chardonnay, vilka var:
2014 Logan Chardonnay från Orange, New South Wales, Australien
2014 Wild Yeast Chardonnay från Robertson, Sydafrika
2014 Calera Chardonnay från Central Coast, Kalifornien, USA
2010 Chablis Grand Cru Les Preuses från Jean-Marc Brocard, Bourgogne, Frankrike.
Vi fick mycket information om vinerna, men detta framfördes i en något speedad fart, vilket gjorde att vi inte hann notera särskilt mycket om respektive vin. Stefan föredrog det australiensiska vinet som var fruktigt, friskt och hade en något mineralisk karaktär av krossad sten. Sydafrikanen hade en något särpräglad karaktär, var lite spritsig på tungan och kändes... botrytiserad? Caleran överraskade inte utan var lika blommigt fatig som vanligt.
Till middag serverades vi en riktigt trevlig Bakad torsk med vintergrönsaker och hummersmörsås till vilken vi nog föredrog Chablin, även om den var något karaktärslös.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar