fredag 24 februari 2017

M. Chapoutier på Gondolen 17 februari 2017

Efter ett tidigt avslut på jobbet och via Fiskeläget och ett varmt, välbehövligt bad på hotellet, anträdde vi Gondolen som vanligt i god tid före utsatt tid, vilket gav oss möjlighet att se oss omkring i för oss okända lokaler. Gondolen är ju ett känt silluett i Stockholm med numera avstängda katarinahissen. Lokalerna har en magnifik utsikt över slussen, gamla stan, skeppsholmen och djurgården. Provningen ägde rum i en lokal med ett magnifikt stockholmskuliss. Vi hälsades välkomna av Livly Wines representant och Chapoutiers Cyrille Harmel, tillika exportchef.
Amuse bouche
Till minglet bjöds vi Petit Choux fylld med gruyèrost och till det Gondolens egen Champagne Henri Giraud Cuvée Erik Lallerstedt där man verkligen kan förväntas sig mer av Petit Choux:en som var degig och Champagnen som inte nådde upp till förväntat kvalitet, stram, snipig nyansfattig och med besk eftersmak. Nåväl, vi blev anvisade till våra platser varmed Livly Wines önskade oss välkomna för att lämna över ordet till Cyrille som berättade lite om M. Chapoutiers historia och deras grundfilosofi med ekologisk och biodynamisk framställda viner. Provningen gick till så att före varje rätt presenterade Cyrille dryckesvalet.

Förrätt
Halstrad pilgrimsmussla, hummer, zucchini, vitvinssås och curry. Pilgrimsmusslan var underbar, hummern lite 'gummi', små curryduttar märktes knappt. På det hela oväntat slätstruken rätt. Till dryck fick vi 2015 M. Chapoutier Viognier de L'Ardeche, ett vin som var blommigt, fruktigt, fett med tydlig mineralitet och trevlig syra så länge det var skapligt kallt, blev lite för obalabserat där syran fick stryk. Passade bra till maten dock. Ardeche är en appelation typ några mil sydost om Hermitage. 


Mellanrätt
Sotad kalvtartar, lök- och timjankräm, lagrad herrgårdsost och gulbeta som var i blekaste laget. Till det 2012 Châteauneuf-du-Pape Barbe Rac som var fruktig, fyllig, något sträv och rätt bra syra med toner av körsbär lakritz och mineral och påtagligt alkoholstarkt. Ett kraftigt, fylligt, fruktigt och rätt 'mjukt' vin med hög känsla av alkohol men lite för låg syra som gjorde vinet rätt påfrestande. Ett vin som har grus och sten men inte så mycket kalksten i jordmånen. 

Varmrätt
Stekt rådjursrack, stuvad vitkål, solrosfrö, blodpudding, lingon och viltsås. Rådjuret var lite tråkigt hårt (?) men god till viltsåsen och vitkålen. Blodpuddingen med lingon gudomlig. Solrosfröna gjorde varken från eller till. För mig kunde rådjuret, såsen och vitkålen varit en rätt och blodpuddingen med lingon en annan. Vinerna till denna lite spretiga rätt var 2014 Crosez-Hermitage Meysonniers och 2012 Hermitage Monnier de la Sizeranne där den förstnämnda var ett fruktigt, medelfylligt, stramt vin med rätt hög syra och strävhet medans det andra vinet var fylligt, fruktigt, fatigt vin med integrerad strävhet och trevlig syra med inslag av lakritz, choklad, mogna körsbär, örter och tobak, ett underbart gott och balanserat vin.
Ost
Comtė och Brillat Savarin. 2012 Saint-Joseph Les Granits Blanc

Dessert
Variation på choklad. 2014 Banyuls

Kaffe
1994 Eau de Vie du Rhône Magnum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar