tisdag 23 maj 2017

Chablis provning 17 maj 2017

Nu ska den äntligen bli av, Chablisprovning men med en liten annorlunda touch. Vi ska prova Chablis, ni vet den nordligaste av Bourgognes vindistrikt med jordmån som påminner om Champagnes, nåja i alla fall delvis dvs Kimmeridgelera för de bästa lägena och den lite yngre jordarten, Portland som består av kalk och förekommer mestadels i Petit Chablis. Kimmeridge förekommer framförallt i Grand Cru och Premier Cru lägen. Vinerna från Chablis har alltid hög syra, mer eller mindre mineralisk ton med inslag av citrus och flinta. De perfekta till skaldjur och som apertif. Vi valde producenten Chablisienne då de levererar bra vin och att de hade flera olika klasser från samma år. Vi tog en Petit Chablis, en Chablis, en Premier Cru samt en Grand Cru från Chablisienne. 
Världens bästa kooperativ brukar vinkritikerna kalla det, La Chablisienne, som svarar för inte mindre än en fjärdedel av allt vin som kommer från Chablis. Här ger druvan Chardonnay viner med en fräschör som ingen annanstans och med en härlig förmåga att utvecklas.1923 gick ett litet antal odlare under ledning av den driftige prästen fader Balitrand samman och startade La Chablisienne. Det var kärva tider i världen och genom att sluta sig samman ville man hjälpas åt att producera och sälja sitt vin effektivare än vad var och en själv mäktade med. Operationen lyckades och La Chablisienne fortsatte stadigt att växa. Sedan 1950-talet har det funnits en uttalad kvalitetsambition och idag har de dryga 250 medlemmarna från alla delar av Chablis strikta regler för hur de ska sköta sina odlingar, vilket gjort att kooperativets viner idag håller högsta klass. La Chablisienne förfogar genom sina medlemmar över dryga 1 200 hektar vinmark i samtliga appellationer i Chablis och man gör ett 30-tal olika viner. Bland dem finns vin från sex av distriktets sju Grand Cru-lägen och 15 olika Premier Cru, förutom ”vanlig” Chablis och Petit Chablis. La Chablisienne är inte bara den särklassigt största producenten i Chablis utan dessutom en av de allra bästa. Alla kooperativets viner utmärks av en karaktäristisk och tydlig mineralitet. Svåra att motstå som unga men med stor utvecklingspotential för den som har tålamod att vänta.
Det lite annorlunda greppet i provningen var det femte vinet som var ett stilla vitt vin från Côte de Beaune, närmare bestämt från byn Pernand-Vergelesses och producenten Domaine Rollin Pere et Fils. Läs mer här... Idén med detta var att bli medveten om de ev. skillnader som finns mellan dessa ursprung.
Vin nr 1
2015 La Chablisienne Petit Chablis Vibrant med en fruktig doft av citrus och gråpäron och där smaken var torr med hög syra med citrustoner. Ett torrt, stramt enkelt vin utan vidare nyansering.
Vin nr 2
2015 La Chablisienne Chablis Le Finage där grunddoft och smak är lika som föregående men i denna Chablis märks mineraltonerna mer som balanserar den höga syran och får vinet att kännas lite fylligare och rundare. Annars ett torrt, stramt rätt enkelt vin med bra syra och där mineraliteten får vinet att djupna lite.
Vin nr 3
2015 La Chablisienne Chablis Premier Cru Grand Cuvée som kommer från några premier cru lägen och där hela känslan är mer fruktig, exotisk, fatig med mer fet mineral.
Vin nr 4
2015 Domaine Rollin Père et Fils Pernand-Vergelesses Blanc. Detta byvin kommer från upp emot 15 olika gårdar runt om i Pernand-Vergelesses med i snitt 35 år gamla stockar. Här är doften fruktig, fatig och lite kryddig med citrus och antydan till vanilj. Smaken var torr, fruktig, kryddig, rökig, fatig med citrus, vanilj och mineralitet. Ett vin med god intensitet och mineralitet, det är elegant med lite fetma och citrusfrukt. Läs mer här...

En intressant provning som verkligen påvisade de olika stilarna mellan Chablis och Côte de Beaune. Där Chablis blir mer mineraliskt med högre syra och Bourgognen blir mer elegant intensiv med mer mjuka syror. Olika stilar helt enkelt.
Som en liten bonus öppnades en 2005 La Chablisienne Grenouille Grand Cru men som oturligt nog var defekt, åtminstone så pass oxiderad så den nästan var odrickbar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar