torsdag 1 juni 2017

Provning med Round Table 27 maj 2017

Vi fick chansen att presentera vårt sortiment för ett gäng intresserade och vetgiriga 'unga män', ja RT (Round Table) är en klubb för män mellan 20 och 40 år och startades upp i England på typ 20-talet av en yngre man som var trött på att äldre män inte lyssnade på vad han sade i den Rotary klubb han var medlem i. Så då startade han en klubb som skulle ta tillvara allas åsikter och idéer..RT. Den startades som sagt på 20-talet och spreds via Danmark till Sverige och finns nu representerade i ett 50-tal länder världen över.

Vinerna var 7 st till antalet. Vi började med 3 st Crémant de Bourgogne från Paul Chollet.
Paul Chollet Crémant de Bourgogne Rosé Brut👆fick starta denna sortimentsprovning medans vi redogjorde lite om Frankrike och Bourgogne i allmänhet med dess olika byappelationer framförallt i Côte de Beaune och dess nordligaste by Pernand-Vergelesses samt Savigny-lès-Beaune i synnerhet.
Denna Rosé som är gjord på 100% Pinot Noir är härligt friskt fruktigt med toner av röda bär och svartvinbärs blad passar utomordentligt bra som apertif och värför inte sommarbuffen.
Paul Chollet Crémant de Bourgogne Blanc Brut👆som är en blandning av Pinot Noir, Chardonnay och Aligoté är en ljuvlig Crémant med tydlig touch av Aligoté druvan och är ett mingelvin av högsta rang.
2010 Paul Chollet Cuvée Brut Prestge Concerto👆som är en Blanc de Blanc på Chardonnay och som har en härlig lätt rostad citrusbaserad doft och smak med tydliga mineraltoner och härliga nötter och en fin mousse. Ett vin med många användningsområden som exempelvis till skaldjur och alla sorters bufféer.

Dessa Crémanter från Paul Chollet👆 är härligt lätta och friska med bra mousse och hög drinkability.

Nästa fyra viner kom från Domaine Rollin Pere et Fils, 3 st vita och en röd.
Vita
2015 Dom Rollin Pere et Fils Bourgogne Aligoté👆som är ett vin som producerats varje år sedan andra världskriget av nuvarande vinmakare Simon Rollins farfar fram till 2016 då detta katatrofår för många vinodlare i Bourgogne satte stopp för denna svit. 2016 blev det inga druvor från den 1,75 ha stora plot som ligger strax intil Rollins vineri i utkanten av byn Pernand-Vergelesses. Detta vin från 2015 däremot är fruktigt, blommigt med härligt inslag av mineral, citrus och exotisk frukt. Syran är låg, vilket är druvans märje, och vinet kan uppattas lite fadd och bör därför drickas väl kyld. Ett fruktsaftigt, blommigt och perfekt vin till sommarbuffén.
2015 Dom Rollin Pere et Fils Pernand-Vergelesses Blanc👆som är ett fruktigt, friskt, lite fatigt vin med citrustoner, lite vaniljhintar från de sparsamma faten, härlig mineralitet och en härlig lite grov textur. Ett vin för grillad fisk!
2015 Dom Rollin Pere et Fils Pernand-Vergelesses Les Cloux👆som går under by-klassificering men som kommer från en vingård, nämligen Les Cloux. Vinet hade en fruktig, aningen fatig doft med fin citrus och mineralton. Smaken var fruktig, aningen fatig med mineralitet, citrus och liten kryddighet. Ett elegant, friskt, sirligt vin med underbar fruktsaft och härliga toner av mineral, citrus och fat. Med dess sirlighet och mineralitet ska man ha skaldjur här, helst ostron😊.

Röd
2014 Dom Rollin Pernand-Vergelesses Premier Cru les Vergelesses👆 som kommer från en rätt stor vingård strax söder om byn Pernand-Vergelesses. Vinet hade en medelstor och fruktig doft med röda och mörka bär som körsbär och hintar av skogshallon. Smaken var torr, medelfyllig, lite sträv och bra syra, vidare var den fruktig, lite fatig och kryddig med mjuka mörka körsbär och skogsgolv. Ett friskt, härligt medelfyligt och saftfruktigt vin med smak av körsbär, skogshallon och rödavinbär och som passar utomordentligt till all sorts fågel och bufféer.

Dom Rollins👆 viner håller en hög internationell klass och vinerna tål minst fem års lagring, det röda tio, även om vi föredrar att dricka dem unga. Vinerna vinner på nån timmes luftning i karaff. Vinerna är eleganta och lite återhållsamma men med stor kraft vilket kan kännas 'platt' som någon uttryckte det. De kan verka klena för den ovane vindrickaren, som oftas vill ha vin med stark framtoning och mycket frukt, men om man ger dem chansen så kommer en hel värld av nyanser och härlig fin frukt att upptäckas.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar