söndag 18 juni 2017

M. Chapoutier atSix 14 juni 2017

Vinmiddag, sk CHEF's table, på atSix med viner från M.Chapoutier och Michel Jamais som ledde oss genom middagen, som var magisk. Här redovisar vi bara själva vinerna. Se hela middagen här👆

M.Chapoutiers historia sträcker sig från 1808 då familjen slog sig ner i Tain l’Hermitage. Under åren som följde förvärvade familjen några av regionens främsta vingårdar och M.Chapoutier etablerade sig som en av de största markägarna i Hermitage. M:et i namnet är en familjetradition, alla barn i släkten har ett namn som börjar på bokstaven M. Dagens ägare är Michel vars far heter Max. Fram till 1977 drevs företaget med stor framgång av Michel Chapoutiers farfar Marc, som sedan överlät driften till sin son Max. Farfar Marc uppmuntrade Michel att studera till önolog för att på sikt ta anställning i familjeföretaget. Efter studierna reste Michel runt i vinvärlden. När han återvände 1987 var det tidigare så välmående företaget i dåligt skick. Kvaliteten sviktade och försäljningen dalade. Michel tog över ansvaret för skötseln av vingårdarna och vinifieringen, men hans far och bror behöll ansvaret för lagringen. Det var inte en hållbar situation. 1989 ställde Michel ett ultimatum till sin farfar; antingen säljer du företaget till mig eller så lämnar jag. Michel fick som han ville och fick full kontroll över produktionen. Med ett brinnande kvalitetsfokus skar han direkt ner skördeuttagen med närmare 1/3. Michels viner är fotografier av hans vingårdar och vikten ligger på mineralitet och längd. Michel insåg tidigt betydelsen av ekologisk odling för att framhäva ursprungstypicitet och han är idag en av vinvärldens starkaste förespråkare för biodynamisk odling. Idag är Michel erkänd som en av världens främsta vinmakare och hans viner räknas till de bästa i Rhone.

Det blev en mycket bra provning där alla viner, kanske förutom Viognier:en, var världsklass och där överraskningen för oss var 2015 Les Granilites Blanc med sin finstämda och eleganta framtoning. Man kan verkligen säga att Michel Chapoutier är kungen av Hermitage då firman äger 35 ha av totalt 135 ha i Hermitage.

2015 M.Chapoutier Viognier de ľArdéche. 100% Vioginier som är en lågsyredruva och är svårodlad då skördefönstret är väldigt kort för att inte få för mogna, fruktiga, feta och trista viner eller för '''gröna'' viner med omogen frukt. Den måste skördas exakt vid rätt tidpunkt för att nå friskhet, sirlighet och exotisk frukt som inte känns fet och trist. Detta vin hade en stor blommig doft med sammalunda smak och kryddig, fet mineralisk och lite besk efter men lite för låg friskhet. 
2015 M.Chapoutier Saint-Joseph Les Granilites Blanc med 100% Marsanne som vuxit i granitjordar. Vinet hade en lite återhållsam, fruktig, lite blommig, mineralisk doft, som blev större med tid i glaset. Smaken var fruktig, frisk, rejält fet mineralisk med elegans. Gott !
2014 M.Chapoutier Saint-Joseph Les Granits Blanc också 100% Marsanne på 50-70 åriga stockar med ett avkastning på låga 20 hektoliter per hektar. Lagras på helt nya ekfat. Vinet hade en stor fatig, fruktig doft och smaken var torr, fyllig med mineralitet, nya rostade fat och grillad citron. Ett stort vin med tydlig frukt och intensitet. Vi tyckte nog att vinet hade lite mycket vanilj och rostade fat, kanske några år för att putsa till sig?! Just nu är nog Granilites:en elegantare, och friskare. 
2014 M.Chapoutier Saint-Joseph Les Granits Rouge med 60-80 år gamla Syrahstockar från jord med nästan enbart krossad granit och lagring på 50% nya ekfat i ett år och en stor fruktig, mineralisk, örtig doft av körsbär. Smaken var torr, integrerad strävhet och syra+, fruktig, fatig och pepprigt med aningen brändhet. Ett robust, elegant vin med precis lagom motstånd. 
2014 M.Chapoutier Châteauneuf-du-Pape Barbe Rac med 100% Grenache från 4 hektar stor lott i vingården La Bernadine med extremt gamla stockar, planterades 1901, och en avkastning på bara 15 hektoliter per ha. Vinet är lagrat på cementtank undr 16 månader. Vinet är fruktigt, fläskig doft med rödfruktig, sirlig, intensiv smak. Ett elegant, robust vin med underbar sirlighet och kraft.
2014 M.Chapoutier Ermitage le Méal Rouge med 100% Syrah från lotter om 2,2 ha av den totalt 4,2 ha stora vingården Le Méal med stockar som är typ 60 år gamla. Vinet hade en stor fruktig, fatig doft av lakritz, örter och mineral. Smaken var medelfyllig, mjuksträv och underbar syra, fruktig, fatig med lakritz, örter, choklad och mineral. Ett intensivt kraftigt och stort vin med härlig frukt men med elegans. Lagras på ek 20 månader varav en tredjedel är nya.
2014 M.Chapoutier Ermitage Le Pavilion Rouge med 100% Syrah från 90-110 åriga stockar , Recensionen liknar le Méal, men detta vin hade inte samma intensiva frukt. Lagras på ek 20 månader varav en tredjedel är nya.
2014 M.Chapoutier Ermitage de ľOrée Blanc med 100% Marsanne från en 2,5 ha stor äga med 70 åriga stockar, från en liten lott i vingården Les Murets, lagrat på 60 liters fat som till 20% var nya. Vinet hade en medelstor fruktig, lite fatig med mineral. Smaken var fruktig, fet med citrus och massor av mineral. Ett härligt elegant, mjukt, friskt vin med härlig syra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar