onsdag 14 februari 2018

Tua Rita på Operakällan 13 februari 2018


En spännande vinmakarmiddag i Livets Goda regi med Tua Rita på Toscanas västkust, en av de störst lysande stjärnorna i Toscana och även i hela Italien. 1984 planterades Bordeaux-druvor och från början gjorde de viner för sitt eget privata bruk men 1992 släpptes den första årgången på marknaden och det dröjde inte länge förrän hyllningarna började komma över de rika, eleganta vinerna och år 2000 fick Redigaffi 100 poäng, som första italienska vin, av Parker. 

Vinerna för kvällen visade sig vara rika, eleganta, fruktiga och tillgängliga där vinerna från årgång 2013 var favoriterna. Maten var som väntat mycket vällagad och balanserade vinernas karaktär.
Lite mingel, som bestod av 2005 Charles Heidsieck Brut Réserve serverad ur Magnum,  innan vi satte oss. Champagnen var fruktig med härligt tydliga mognadsinslag, gula äpplen och citrus. Lite tilltugg i form av Profiterol med parmesan och tryffelkräm samt riven svart tryffel

Första flighten bestod av sex viner.
2015 Poggio Argentiera Cabernet Franc. Vinet består av 100% Cabernet Franc och mognar 14 månader på nya franska fat. Vinet hade en fruktig och fatig doft med en vegetativ, fruktig och sträv smak.

2016 Tua Rita Rossi Dei Notri. Vinet hade en stor fruktig, fatig doft med svart vinbär, rostade fat och mineral. Smaken var torr, medelfyllig, sträv och vegetativ med mineral.

2015 Tua Rita Perlato del Bosco. Vinet består av Sangiovese 100%. Lagrat i 50% franska använda barrigues och 50% 35 hl smalare ekfat. Vinet hade en stor fruktig, fatig och aningen blommig doft med mognadstendenser. Smaken var medelfyllig, lätta tanniner och bra syra. Fruktig, fatig och örtig med lång fatig eftersmak med inslag av vanilj.

2014 Tua Rita Perlato del Bosco. Samma som ovan men här är det lite stramare, mer rustik karaktär.

2015 Tua Rita Giusto di Notri. 80% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot och 10% Cabernet Franc. Lagras 18 månader i nya och  använda franska barriques. Sedan lagras vinet flera månader på flaska innan lansering. Vinet hade en stor, fruktig och fatig doft med rostade fat, vanilj och svarta vinbär. Smaken var fyllig, rejält sträv, fatig och fruktigt. Ett koncentrerat, tätt vin med lång fatig svans.

2013 Tua Rita Giusto di Notri. 80% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot och 10% Cabernet Franc. Lagras 18 månader i nya och  använda franska barriques. Sedan lagras vinet flera månader på flaska innan lansering. Årgången är excellent med stor fatig, fruktig doft. Smaken var fyllig, fint sträv med bra syra. Ett underbart, balanserat och rikt vin med underbar mognad, stor koncentration och härlig syra. 

Därefter hälldes flight två upp bestående av 8 glas. Samtidigt började maten att serveras i lagom takt medans vinerna provades.

Menyn bestod av:
Amuse Buche (liten aptitretare) bestående av 63 graders primörägg från Sanda Gård med parmesan, karamelliserad grädde, lättrökt torskrom samt potatiskrisp
Råbiff på svenskt nötkött med kräm på kapris , inlagda betor samt friterad schalottenlök
Helstekt Renkalvytterfilé med bakad spetskål, tryffelpolenta samt pepparsky
Citronmousse med Youghurtglass, karamell på lakrits samt marängflarn
Kaffe och små frestelser

Maten var mycket vällagad och harmoniserade mycket bra med de eleganta viner som serverades.
Andra flighten bestod av åtta viner.
2015 Tua Rita Syrah 'Per Sempre'. 100% Syrah. 22 månader i nya franska barriques. Sedan flera månader på flaska innan lansering. Vinet hade en stor, fruktig och fatig med tydligt vanilj. Smaken var fyllig, mycket sträv med intensiv syra, med lång kryddig eftersmak.

2013 Tua Rita Syrah 'Per Sempre'. 100% Syrah. 22 månader i nya franska barriques. Sedan flera månader på flaska innan lansering. Vinet hade en stor fruktig, fatig doft och underbart balanserad örtig, kryddig och härligt mogen. Smaken var fyllig, integrerat sträv och örtighet med underbart balanserad syra. Ett helt fantastiskt elegant, fylligt vin med härlig mognad. 

2012 Tua Rita Syrah 'Per Sempre'. 100% Syrah. 22 månader i nya franska barriques. Sedan flera månader på flaska innan lansering. Medelstor fruktig, fatig och örtig doft. Smaken var fyllig med bra tanniner, fatig och härlig syra, inslag av vanilj.

2011 Tua Rita Syrah 'Per Sempre'. 100% Syrah. 22 månader i nya franska barriques. Sedan flera månader på flaska innan lansering. medelstor, fruktig med saftiga körsbär. Medelfyllig, fruktig och stramt med vegetativa inslag, pepprig.

2015 Tua Rita Redegaffi. 100% Merlot. 20 månader i nya franska barriques. Sedan flera månader på flaska innan lansering. 
2014 Tua Rita Redegaffi. se ovan 
2012 Tua Rita Redegaffi. se ovan. 
2011 Tua Rita Redegaffi. se ovan. 

Redegaffi är ett otroligt högkvalitativt vin med elegans, hög koncentration, bra frukt och integrerat fat. Årgångarna vi provade uppvisade också en elegant stramhet snarare än frukt och påminde om Bordeaux. Syrah-vinerna Per Sempre hade tydligare frukt och koncentration och föll oss mer i smaken.

Middagen med Tua Rita och Livets Goda var en mycket trevlig tillställning med god mat och vin av världsklass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar