tisdag 5 juli 2016

Vinprovning hos Domaine de Pignan 5 juli 2016

Producentbesök hos Domaine de Pignan. Vi kom dit strax före halv sex men blev ombedda att komma tillbaka om en halvtimme. 

Så, klockan sex knackade vi på porten och ut kom Monsieur Pignan himself, iförd rutig utanpåskjorta, jeansshorts och flip flops. Bakom dörren uppenbarade sig ett garage, fullt av maskiner, vinpressar och andra pryttlar i en salig röra. I ett hörn fanns en bar, där firmans 'ansikte utåt' med en filmstjärnelook typ Charles Bronson från 60-talet/deckarhjälten Columbo, satt lite nonchalant lutad mot bardisken. Först blev vi bjudna ett glas rosé, som någon form av "välkommen" och sedan fick vi en rundvandring i vineriet, som var intressant ur flera aspekter. Dels förstod ingen varann (typ) :) och dels fick vi prova en 'en primeur' ur en av 2015-faten! som ännu ej buteljerats. Domänen gör fyra viner; en Rosé, en vit Chateauneuf-du-Pape, en röd dito och flaggskeppet, den röda Domaine Pignan Coralie et Floriane. Vi fick prova Rosén och de två röda. Rosén var förvisso skaplig och CNDP-vinet var bra, men deras flaggskepp var otroligt bra. Vi fick, efter lite blö blö bla bla mellan 'Charles' och ägaren, prova 3 årgångar av detta fylliga, fruktiga, rika, fatiga vin med mycket nyanser som choklad, kaffe, örter, lakritz och tydlig men inbakad strävhet och lång intensiv men len eftersmak.
2011 var rikast av dessa tre, men ändå med bra syra som styrde upp det maffiga.
2012 var lite stramare, med slankare kropp men samma finish.
2013 det "yngsta" med ung doft och lite tydligare strävhet men med samma rikedom som de andra. Det vin som "Charles" trodde hade bäst utvecklingspotential!
Det här var nog den roligaste och mest udda provning vi varit på nånsin med mycket skratt och missförstånd men ändå otroligt lärorikt. Det känns skönt att vara på provning där man känner att värden kommer direkt från myllan i vingården och med ett genuint (tredje generationens vinodlare) vinkunnande pratar om vinifiering och vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar