lördag 3 september 2016

Vinprovning Chapoutier 3 september 2016Provning hos M.Chapoutier i Tain ľHermitage. Som vanligt en mycket kunnig och informativ info ute i vingården. Det är trevligt att prata fråga och diskutera detaljer i vinproduktionen. Det finns idag ca 130 hektar vinodling i Hermitage varav 36 ägs av Chapoutier.Jordmånen från norr och omkring le Chapell är granit medans söderut blir det mer limestone (kalksten) och lera. M.Chapoutiers historia sträcker sig från 1808 då familjen slog sig ner i Tain l’Hermitage. Under åren som följde förvärvade familjen några av regionens främsta vingårdar och M.Chapoutier etablerade sig som en av de största markägarna i Hermitage. M:et i namnet är en familjetradition, alla barn i släkten har ett namn som börjar på bokstaven M. Dagens ägare är Michel vars far heter Max. Fram till 1977 drevs företaget med stor framgång av Michel Chapoutiers farfar Marc, som sedan överlät driften till sin son Max. Farfar Marc uppmuntrade Michel att studera till önolog för att på sikt ta anställning i familjeföretaget. Efter studierna reste Michel runt i vinvärlden. När han återvände 1987 var det tidigare så välmående företaget i dåligt skick. Kvaliteten sviktade och försäljningen dalade. Michel tog över ansvaret för skötseln av vingårdarna och vinifieringen, men hans far och bror behöll ansvaret för lagringen. Det var inte en hållbar situation.1989 ställde Michel ett ultimatum till sin farfar; antingen säljer du företaget till mig eller så lämnar jag. Michel fick som han ville och fick full kontroll över produktionen. Med ett brinnande kvalitetsfokus skar han direkt ner skördeuttagen med närmare 1/3. Michels viner är fotografier av hans vingårdar och vikten ligger på mineralitet och längd. Michel insåg tidigt betydelsen av ekologisk odling för att framhäva ursprungstypicitet och han är idag en av vinvärldens starkaste förespråkare för biodynamisk odling. Idag är Michel erkänd som en av världens främsta vinmakare och hans viner räknas till de bästa i Rhone.
Vinprovning kl 14:45


2015 Crozes-Hermitage les Meysonniers BlancMedel citrus gula äpplen hög syra. Torr fräsch fruktig gula äpplen.
2015 Saint-Peray Hongrie. Torr fruktig kryddig bra syra och mandlar. Jordmån granit och lera
2015 Condrieu Invitare. Stoppad malolaktisk jäsning. 15 % barrique. 85 % demi-muid 600 liter. Typisk Condrieu. ++
2015 Hermitage Chante-Alouette. Torrt frisk fruktigt grillad citron kryddigt. Ett koncentrerat vin med stor fyllighet. +(+)
2014 Crosez-Hermitage Meysonniers. 20% fat 9 månader. Stor fruktig fatig med bra syra
2014 Saint-Joseph les Granilites. 25% in oak for 12 mån. Torr sträv fruktig med tydlig syra.
2014 Côtie-Rotie Les BecassesShiffer som det flesta lägen i Côte-Rotie. Torr fyllig integrerad strävhet med silkig frukt lakritz och jordighet. Ett feminint elegant fruktigt fylligt vin med stor drinkability...gott. ++(+)
2013 Cornas Les Arénes. Granit. 25 % 14 mån
2012 Hermitage Sizeranne25 % 18 månader. Torr koncentrerad frukt med körsbär kompakt lakritz svart vinbär lång koncentrerad slut. ++(+)
2012 Crosez-Hermitage Les Varonniers. 100% ek 18 månader. Torr fruktik koncentrerad choklad cacao kaffe  låååång fruktig mineraliskt slut. +++
2010 ľErmit. 100% 24 månader. Torr fyllig, markerat sträv med tydlig syra och fruktig med en mognad som stör mig lite. Upplever inte vinet som fräscht å friskt men man känner kraften och koncentrationen. 
Fine de Hermitage 1966. åså avslutning med en fine...Mums !!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar